Amerikan Tanrıları — Neil Gaiman
Bu blogda şu ana kadar tanıttığım kitaplar arasında belki de en popüleri Amerikan Tanrıları olacak ve dizisi yayınlandıktan sonra da bilmeyen kalmayacaktır diye düşünüyorum. Amerikan Tanrıları 2001 yılında yayınlandığı andan itibaren çok başarılı bir satış grafiği izlemiş ve yazarı Neil Gaiman’ın hak ettiği ününe ün katmış. Öncelikle şunu da belirteyim; kitap kesinlikle sindirilerek okunması gereken, küçük ve zeki anekdotları, popüler kültüre ve gündelik yaşantıya göndermeleri olan bir yapıt. Her ne kadar kitabın ismi “Amerikan Tanrıları” diye geçse de, olaylar tamamen A.B.D.’de yaşansa da aslında kitap tüm dünyaya hitap ediyor diyebilirim. Günümüzde hakim sistem ve onun tarafından dayatılan tüketim alışkanlıkları sayesinde tüm ulusların bireyleri benzer aşamalardan geçiyor. Malum, kapitalizmin bir akımı hala dünyayı küçük bir köye çevirmekte kararlı.
Kahramanımız gölge sırdan bir suçlu, tahliyesiyle birlikte yeni yaşamı için hayaller kurarken tanıştığı bir yabancı sayesinde tüm planları değişiyor. Fakat öyle az buz bir değişme değil, eski ve yeni tanrılar arasında dünyayı sarsacak büyük bir savaşın arasında kalıyor Gölge. Evet; bir yanda Odin, Anansi, Pasklaya vb. gibi insanlığı binlerce yıl peşlerinden sürüklemiş eski tanrılar bir yan da ise son yıllarda ortaya çıkmış medya, internet, banka gibi yeni tanrılar. Tabi ibre yeni tanrılardan yana ve eski tanrılar bunu hazmedememekte. Biz bu kıtaya gelirken diyorlar, yeni tanrıların hiçbiri yoktu ve insanlar Amerika’ya dünyanın çeşitli yerlerinden yavaş yavaş yerleşirken kafalarında bizleri de getirdiler. Yüzlerce yıl bu topraklarda yaşadık ve yeni tanrılar ortaya çıktıkça artık insanların bize ihtiyacı kalmadı ve sefil bir duruma düşmekteyiz bu yüzden birlik olmalıyız ve yeni tanrılarla mücadele etmeliyiz diye işe koyuluyorlar.
Yazardan ise bahsetmeye çok gerek yok, Neil Gaiman’ın yazarlığını yaptığı, Marvel 1602 incelememe bakabilirsiniz. Bol ödüllü yazar, fantastik ve çizgi roman aleminin rock yıldızı olarak kabul ediliyor. Zaten “Amerikan Tanrıları” fantastik edebiyat dalında verilen en önemli ödüllerin tümünü kazanmış. Hem içerik bakımından zengin hem de kolay okunabilir sürükleyici kitaplar yazmak bu başarıyı getiren en büyük faktör bence. Ayrıca kitabın dizi uyarlaması 2017 yılında ekranlarda olacak, kesinlikle kaçmaz!
Bu bloga pek alıntı yapmıyorum ama çok sevdiğim bir tanesini, televizyon tanrısının sözlerini paylaşarak bitireceğim;
‘Televizyon musun? Yoksa televizyondaki biri misin?’’
‘’Televizyon sunaktır. Ben insanların adıma kurban verdiği şeyim.’’
‘’Ne kurban ediyorlar?’’ diye sordu Gölge.
‘’Çoğunlukla zamanlarını,’’ dedi Lucy. ‘’Bazen de birbirlerini.’’
Son olarak puanlamaya geçebiliriz;
librarything; 4,12/5
vikitap; 8,4/10
idefix; 9/10
goodreads; 4,1/5
amazon; 4,1/5
barnesandnoble; 4/5
aldığı ödüller ise;
Bram Stoker Awards — 2001
HugoAwards — 2002
Locus Awards — 2002
NebulaAwards — 2002
Sonuç; 4,97